profesores enero 2018b

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Pilar Gil


CURSOS QUE IMPARTE:
TÍTULO Y GRADO ACADÉMICO:

  • Doctorado en Ciencias de la Agricultura. Mención fisiología y nutrición frutal. Pontificia Universidad Católica, Chile. 
  • Licenciada en Agronomía, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Chile.
  • Ingeniero Agrónomo, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Chile.

PUBLICACIONES DESTACADAS:
  • Bonomelli, C., Gil, P.M., Schaffer, B. 2019. Effect of soil type on calcium absorption and partitioning in young avocado (Persea americana Mill.) Trees. Agronomy, 9 (12), art. no. 837. DOI:10.3390/agronomy9120837.
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  • Bonomelli, C., Arias, M.I., Celis, V., Venegas, D., Gil, P.M. 2019. Effect of Application of Sulfuric and Humic Acid in the Mitigation of Root Asphyxiation Stress in Potted Avocado Plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 50(13):1591-1603. DOI:10.1080/00103624.2019.1631325
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  • Valencia, A.L., Gil, P.M., Latorre, B.A., Rosales, I.M. 2019. Characterization and pathogenicity of botryosphaeriaceae species obtained from avocado trees with branch canker and dieback and from avocado fruit with stem end rot in Chile. Plant Disease, 103(5):996-1005. DOI:10.1094/PDIS-07-18-1131-RE
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  • Sánchez, S., Grez, J., Contreras, E., Gil, P.M., Gambardella, M. 2019. Physiological response and susceptibility of strawberry cultivars to the charcoal rot caused by Macrophomina phaseolina under drought stress conditions. Journal of Berry Research, 9(2):165-177. DOI: 10.3233/JBR-180329.
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  • Gil, P.M., Lobos, P., Durán, K., Olguín, J., Cea, D., Schaffer, B. 2018. Partial root-zone drying irrigation, shading, or mulching effects on water savings, productivity and quality of 'Syrah' grapevines. Scientia Horticulturae, 240:478-483.
  • Romero-Romero, J.L., Inostroza-Blancheteau, C., Orellana, D., Aquea, F., Reyes -Diaz M., Gil, P.M., Matte J.P., Arce-Johnson P. 2018. Stomata regulation by tissue-specific expression of the Citrus sinensis MYB61 transcription factor improves water-use efficiency in Arabidopsis. Plant Physiology and Biochemistry 130: 54-60. Doi: 10.1016/j.plaphy.2018.06.034.
PROYECTOS:

  • 2017-2018. Transferencia I+D+i para viñas sustentables e inocuas. Fondo de Innovación para la Competitividad (FIC) de la Región de O´Higgins. Investigadora Principal.
  • 2016-2018. Investigación, desarrollo e innovación para mejorar la eficiencia de uso e inocuidad del recurso hídrico en sistemas de producción hortícola de la Región Metropolitana. CONICYT-Acción Regional: I+D colaborativa con Pymes. Investigador Responsable.